Over mij

Welkom op de website van Pierre Heldens

Wie ben ik?

Pierre Heldens. Ex-scheikundeleraar, in september 2013 gestopt met (betaald) werken.

 

Waar heb ik gewerkt?

  • Tussen 1980 en 1985 heb ik op diverse middelbare scholen voor havo en vwo gewerkt (Deurne, Weert, Dongen) en een jaar op het (toenmalige) Instituut Hoger BeroepsOnderwijs (Eindhoven).
  • Van 1985 tot 2007 heb ik scheikundelessen verzorgd op het Middelbaar Laboratorium Onderwijs (later TLE, ROC Eindhoven en Summa College geheten).
  • Van 2007 tot september 2013 heb ik gewerkt als scheikundedocent, studieloopbaanbegeleider en stagebegeleider aan de Fontys LerarenOpleiding Tilburg (FLOT), eerste- en tweedegraads lerarenopleiding.

 

Hobby's

  • Fotografie (zie tabblad); wielrennen (op laag pitje); muziek luisteren (klassiek, blues, rock); lezen (romans, korte verhalen, maar vooral non-fictie). Zie ook tabblad Diversen/Boeken.

 

Publicaties:

Voor het ROC Eindhoven en de FONTYS lerarenopleiding Tilburg heb ik een groot aantal leermiddelen geschreven op het gebied van: Algemene Chemie, Practicum Chemie, Elektrochemie, Spectrometrie, Practicum Instrumentele Analyse, Vakdidactisch Practicum en Procestechniek.

 

Sinds april 2012 heb ik een aantal artikelen gepubliceerd in de NVOX (maandblad van de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen, NVON). De meeste ervan gaan over scheikundig rekenen:

  1. Scheikundig Rekenen en het SI
  2. IR-spectrometrie en dipoolmoment
  3. Fracties en de regels van de IUPAC
  4. Visualiseren van oplossingsstrategieën
  5. Scheikundig rekenen met groothedenvergelijkingen. Het is geschreven i.s.m. Guido Mollen, een voormalig collega.
  6. Van verhoudingstabel naar vergelijking. Aan de hand van een paar eerdere artikelen over verhoudings-tabellen in de NVOX wordt betoogd om de overstap van verhoudingtabellen naar groothedenvergelijkingen nu eindelijk te maken.

 

Sinds januari 2014 is een reader Chemisch Rekenen voor vo verkrijgbaar (zie tabblad). Deze bevat alle onderwerpen op het gebied van scheikundig rekenen op vwo-niveau.

Deze reader mag door iedereen gebruikt worden, voor studiedoeleinden en in de les. Vermeld wel de bron: P. Heldens, Chemisch Rekenen voor vo, Eindhoven, 2016.