Links voor leraren & studenten

Welkom op de website van Pierre Heldens

Kijk ook eens op:

Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen

Kortweg: NVON. Vakorganisatie voor leraren in de beta-vakken. Hun maandblad NVOX bevat interessante artikelen over vakinhoudelijke en vakdidactische onderwerpen. Een must voor elke scheikundeleraar! Neem een abonnement; dan kun je alle artikelen van de site downloaden!

 

Syllabus Scheikunde

Eindtermen scheikunde voor het centraal examen VWO 2016. Dit is de leidraad voor alle scheikunde-methodes. Helaas bevat deze syllabus een paar fouten op het gebied van grootheden en eenheden (zie de artikelen bij het tabblad 'Over mij').

 

Eindexamenvraagstukken vwo scheikunde

Database met eindexamenopgaven en uitwerkingen. Deze uitwerkingen wemelen overigens van de slordigheden en zijn onoverzichtelijk weergegeven. Zie ook tabblad 'Eindexamens'.

 

IUPAC

internationale organisatie belast met regelgeving op o.a. naamgeving en afspraken over grootheden en eenheden. Met name het Green Book is voor chemici de moeite waard. De Reader Chemisch rekenen voor het vo is gebaseerd op de afspraken die hierin vermeld staan.

 

Chemsketch (van ACD Labs)

Tekenpakket voor structuurformules; de demoversie is gratis. Het programma is uitgebreid en het is intuïtief te bedienen. Exportmogelijkheden als .jpg en .pdf, voor gebruik in WORD. Helaas alleen voor Windows.

 

Chemdoodle

Een ander pakket voor het maken van structuurformules, ook voor Apple Mac. Veel mogelijkheden en een flinke database met o.a. formules en laboratoriumglaswerk. Kijk eens op hun website.

 

National Institute of Standards and Technology (NIST)

De site van dit Amerikaanse overheidsinstituut bevat een uitgebreide database. In het deel Chemistry Webbook kun je o.a. NMR- en IR-spectra bekijken en downloaden. Leuk om eigen vraagstukken te maken!

 

C3

Stichting C3 promoot de chemie, de opleidingen en de beroepen in de chemie, life sciences en procestechniek onder jongeren. Ze hebben een interessante database met leermiddelen ter beschikking.

 

Startpagina chemie

Een van de vele 'startpagina's'; deze heeft links naar allerlei instituten die iets te maken hebben met scheikunde.

 

App Store (Apple)

Hier zijn een paar interessante app's (programma's) te vinden om op je iPad te gebruiken:

'De Elementen' van Theodore Gray is er een van. Een overzicht van alle elementen van het Periodiek Systeem, met talrijke weetjes en veel prachtige animaties. De begeleidende tekst is deskundig en humoristisch geschreven.

Ook 'Molecules' (ook van Theodore Gray) is een fantastische app. Van veel groepen moleculen (medicijnen, vezels, mineralen, kunststoffen, natuurlijke stoffen, etc.) worden eigenschappen beschreven. Ook hier schitterende animaties van materialen en hun toepassingen. Speciale vermelding verdienen de animaties van moleculen, waarbij zelfs de natuurlijke vibraties worden gesimuleerd. Extra energie kun je toevoegen door met je vingers een 'zwiep' te geven.